Wij vinden het belangrijk dat kinderen hun eigen creativiteit ontwikkelen. Daarom bieden wij een kader waarbinnen er écht tijd genomen wordt om te experimenteren met ideeën, verschillende materialen en technieken, onder de bezieling van echte kunstenaars. Het basis, voortgezet en kunstonderwijs, BSO’s en andere instellingen kunnen bij ons terecht voor een dagworkshop of een project van een aantal dagdelen.Ook bieden we workshops aan rondom maatschappelijke thema’s of thema’s die in het nieuws of binnen de school spelen. 

Enkele voorbeelden waarbij onze workshops toepasbaar zijn: het afscheid van een docent, het vernieuwen van een schoolplein, het anders bekijken van afval, het versterken van groepsbinding binnen een klas.

Docenten en PABO studenten kunnen bij ons terecht voor passende begeleiding. We geven jullie graag handvatten om creativiteit in bestaande lessen te integreren en bieden inspiratie voor kunstzinnige lessen. Daarbij speelt een stukje vakkennis en het overdragen daarvan ook zeker een rol. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Vanuit onze ervaring en achtergrond hebben we en heleboel inspirerende en leerzame projecten OP DE PLANK liggen die we kunnen geven. In onze archief hebben we meer paraat liggen dan we op de site kunnen tonen, dus vraag gerust naar meer!

OP DE PLANK ONDERWIJS

Kijken is Zien : basisonderwijs en brugklas

Deze workshop kan ingezet worden in de bovenbouw van de basisschool, brugklassen (als kennismakingsspel) of in klassen waar bijvoorbeeld de onderlinge verhoudingen verstoord zijn.

Waarneming is waar het om  draait in het vak beeldende vorming. In deze workshop kijken we elkaar eens recht in de ogen en al tekenend en schilderend ontstaan de prachtigste ogen van je buurman of buurvrouw op het witte vlak. Deze opdracht kan verder uitgebouwd worden om meer over elkaar te weten te komen. Wat schuilt er achter dat paar ogen? Wat vindt diegene leuk, wat zijn zijn of haar hobbies of hoe is de woonsituatie?

Groot Puzzelschilderij: basisonderwijs

Deze workshop kan ingezet worden voor een schoolbreed samenwerkingsproject.

Een blikvanger in school? Een opening van een nieuw schoolgebouw of een afscheidscadeau voor  een docent? Het kunstwerk is een soort puzzelschilderij waar bijvoorbeeld één klas of heel de school aan kan werken. Een groot mozaïek van geschilderde kleurrijke plankjes vormen samen één prachtig schilderij. Het speciale is dat elke leerling zich een Picasso mag voelen, omdat iedereen, van groep 1 tot en met groep 8 mee kan schilderen aan dit project. Het thema van het kunstwerk is naar wens in te vullen.

Associëren door illustreren: basisonderwijs groep 7-8

In deze lessen kan er eindeloos gefantaseerd en gemaakt worden. De nadruk ligt op het tekenproces en niet het eindresultaat. Vanuit een breed thema, krijgt ieder de ruimte om zonder oordelen alle ideeën die opkomen te verbeelden. Zie het als brainstormen in tekeningen. De leerlingen leren over het illustreren en hoe hierin ideeën ontstaan: door vragen te stellen, met vormen en materialen te spelen, grappen te maken enz. Er is veel ruimte voor fantasie, samenwerken en het samen bespreken van gemaakte tekeningen.

Sprookjesboek in textiel : basisonderwijs

In deze workshop ga je kennismaken met technieken die niet zo gauw voor handen liggen.

In een aantal lessen komen kinderen met verschillende textieltechnieken in aanraking. Te denken valt aan: vilten, naaien, borduren en weven. Van al deze textielschatten gaan we een echt sprookjesboek maken. Alle fantasieën zijn mogelijk om uitgewerkt te worden in deze workshop.

Kleiworkshop: basisonderwijs

In deze workshop ga je kennismaken met technieken die niet zo gauw voor handen liggen.

Helaas is op veel scholen de vakdocent en daarmee de kleioven verdwenen. Daardoor komen kinderen eigenlijk haast nooit meer in aanraking met klei. Zo jammer, juist omdat haast elk kind het heerlijk vindt om met dit materiaal te werken. In deze workshop leren de kinderen van alles over hoe je met klei kunt werken, het bakproces, de opbouw en de afwerking. Succes verzekerd met super trotse kunstenaars.

Drukinkttechnieken: basisonderwijs

In deze workshop ga je kennismaken met technieken die niet zo gauw voor handen liggen.

Een speelse  workshop waar onderzoeken en uitproberen een grote rol spelen. Aan de hand van verschillende drukinkttechnieken wordt kennis gemaakt met rollers en drukinkt. Monotype, sjabloondruk, linosnede, etc.  Met verschillende technieken komt iedereen tot verrassende resultaten wat vaak een plekje aan de muur waard is.

Stop-motion filmpje maken: basisonderwijs

Leer in deze workshop de techniek van het stop motion, zodat ze zelf thuis ook aan de slag kunnen gaan!

Samenwerken,  een stukje techniek over het maakproces, veel creativiteit, verschillende materialen. In een spannende workshop van één of meerdere lessen wordt er een stop-motion filmpje gemaakt. Super leuk om te maken en zo leerzaam.

Schilderworkshop: basisonderwijs en voortgezet onderwijs

Deze workshop kan ingezet worden om leerlingen de echt basis van het schildervak mee te geven.

Kleuren mengen, licht donker, van abstract tot figuratief, opbouw schilderij, etc. Er is eigenlijk zoveel te vertellen over schilderen.  Graag nemen we je mee in verschillende schildertechnieken en geven je een basis mee zodat schilderen nog meer een feest van kleur wordt. Vele onderwerpen zijn mogelijk.

OP MAAT ONDERWIJS

Bent u enthousiast geworden, we denken graag mee over het (kunst)onderwijs en komen met tal van creatieve en leerzame workshops. Ook begeleiden en stimuleren we teams en kunstcoordinatoren in het verbeteren en vormgeven van het de kunstlessen op school. We zijn zeer ervaren in het meedenken en verbinding te zoeken tussen alle leergangen, zodat er een overkoepelend kunstzinnig geheel ontstaat.